Általában az üzleti terv részét képezi a pénzügyi terv is, de önállóan is elkészíthető. A pénzügyi terv megmutatja a vállalat pénzügyi helyzetét. Egy jó előrejelzésként szolgálhat  a jövőre nézve. Megállapítható belőle hogy a vállalkozás stabil-e pénzügyileg, mennyire nyereséges illetve hogy gazdaságosan működik-e.  A pénzügyi tervből információkat kapunk arról hogy milyen jellegű a vállalkozás, mekkora kiadásokkal és bevételekkel rendelkezik.

Egy jól elkészített pénzügyi tervnek minden vállalkozásnak szüksége van, e nélkül egy vállalkozás biztonságos működése elképzelhetetlennek számít. Az üzleti tervünk legfontosabb részét képezi a pénzügyi terv. Megtudjuk belőle milyen anyagi eszközökkel rendelkezünk, előre megtervezhetjük a várható kiadások mennyiségét.

Szükséges elkészíteni, ha új vállalkozást indítunk, ha befektetőkre vagy hitelre van szükségünk, új terméket szeretnénk bevezetni, növekedésnek indul a vállalkozás vagy új tulajdonos érkezik.

pénzügyi terv lényege

pénzügyi terv lényege

Egy jó üzleti terv reális, tartalmaz minden kiadást és költséget, nem becsüli túl a bevételeket, megmutatja mikor térülnek meg a befektetések. A pénzügyi terv részei: Hitel vagy egyéb beruházások, beruházási terv, bevételek, ráfordítások, fedezeti pont, mérlek, eredménykimutatás, Cash-Flow

A pénzügyi terv lényege hogy minden vállalkozásnak rendelkeznie kell vele, és pontos tájékoztatást kell nyújtania vállalkozásunk pénzügyi helyzetéről.