A kutyák összesen három dolgot várnak el a gazdájuktól: rengeteg játékot és foglalkozást, simogatást és finom falatokat. Cserébe megszámlálhatatlan boldog pillanatot adnak cserébe, és az ő kutyaéveik is boldogan telnek. A gazdi feladata tehát, hogy kedvence egészségáről és kiegyensúlyozottságáról gondoskodjon. Ennek az egyik legfontosabb pillére a minőségi kutyatáp biztosítása a házikedvencnek. De milyet érdemes választani? Cikkünkből te is megtudhatod a valóban teljes értékű kutyaeledelek ismérveit.

Minőségi kutyatáp kutyád egészségéért

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyusoknál is igen meghatározó szerepe van az egészséges étkezésnek. Nemcsak a mennyiség, de a minőség tekintetében is érdemes odafigyelned, ha kutyád etetéséről van szó. Először lássuk, hogy mennyit érdemes enni adni a kutyáknak!

A táp mennyisége főként a kutya méretétől és aktivitási szintjétől függ. Egy kistermetű tacskónak jóval kevesebbre van szüksége, mint egy bernáthegyinek. Ha pontosan be akarjuk tartani kedvencünk esetében a mennyiségi előírást, akkor érdemes a táp hátoldalán szereplő táblázatot követni. Átlagosan egy 15-20 kilós kutya napi tápbevitele 200-250 gramm. Ez kevésnek tűnik, de egy jó minőségű kutyatápból nincs szüksége többre az állatnak.

kutyatáp

Milyen a jó kutytáp?

A másik fontos kérdés, hogy milyen alapanyagokat kell tartalmaznia egy jó kutyatápnak.

Elsősorban rengeteg húst. Legalább 60-70 százalék hústartalommal kell egy megfelelő minőségű kutyaeledelnek rendelkeznie. A kutyák ugyanis ragadozó állatok, így fő energiaforrásuk nem a szénhidrát, hanem a fehérje.

A másik, hogy ne tartalmazzon olyan felesleges összetevőket, mint édesítőszerek, színezézek, tartósítók. Ezek olyan adalékanyagok, amelyek feleslegesek a kutyaeledelekbe, és a kutyák szervezete sem tudja őket feldolgozni.

Pluszban tartalmaznia kell rostokat, jó minőségű, gluténmentes szénhidrátokat és zöldségeket is. Ezek általában szárított formában kerülnek bele a kutyatápba. Mivel a kutyák egészségére is vigyázni kell, ezért fontos, hogy vitaminok és ásványi anyagok is kerüljenek az eledelbe. Ezekkel lehet megőrizni például a szőr fényességét, meg lehet előzni a szőrhullást és példáulk az ízületek is óvni lehet, főleg, ha a kutya sokat mozog.

Kategória: Állatok