Napjainkban egyre inkább megsokszorozódnak a különféle szakmai konferenciák. Bár számtalan témában rendezhetünk hasonló rendezvényeket, magának az eseménynek a struktúrája általában megegyezik: megnyitó, majd előadások sorozata, végül egy zárófogadás. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogyan lehet igazán maradandó és emlékezetes szakmai konferenciát leszervezni.

konferenciahelyszín

Mitől lesz kiemelkedő egy szakmai konferencia?

Egy szakmai konferenciának az egyik legfontosabb ismérve, hogy új tudást és ismeretanyagot kínál a résztvevőknek. Ez érthető, miután az ilyen rendezvények kifejezetten az új ismeretek átadására és bővítésére szolgálnak. Ehhez feltétlenül szükséges a prezentáló szakember széleskörű tudása az adott témában, emellett sokat számít az előadói képesség is. Lehet ugyanis egy konferencia bármilyen formabontó újításokat tartalmazó előadások sorozata, ha 10 perc után a nézőket megöli az unalom.

A másik fontos feltétele a sikeres szakmai konferenciának, hogy lehetőséget biztosítson a résztvevők számára kapcsolataik bővítéséhez. Így megismerhetők mind a konkurenciák, mind pedig a potenciális partnerek. Az előadások közti szünetek időzítésénél ezért törekedjünk arra, hogy elegendő mennyiségű és hosszúságú lélegzetvételeket iktassunk be.

A szakmai konferenciák megszervezésének fázisai

Először is határozzuk meg a konferencia témáját, amely előtt akár piackutatást is végezhetünk az igények felméréséhez. A tervezés fázisában számoljunk el az anyagi kerettel is. Ugyanis a konferenciahelyszín, a vendégek szállása többnapos rendezvény esetén, az előadók fizetsége, a programok, de még a marketing is pénzbe kerül.

A konferenciahelyszín kiválasztásánál számoljuk meg a várható részvételi számot – a hely és az időpont ismeretében már meg tudjuk hívni a nézőket és a prezentálókat is (figyeljünk a parkolóhelyek elegendő számára is). Emellett ellenőrizzük le, hogy a technikai feltételek is adottak-e egy színvonalas előadássorozat lebonyolítására. Ezután elkezdhetjük hirdetni a szakmai konferenciát, hogy minél több emberhez eljusson a híre. A rendezvényszervezés során számos dologra kell figyelni, így bizonytalanság esetén a legjobb választás szakértők segítségét kérni.