A fogkőeltávolítást sokan elhanyagolják, mert nem gondolják, hogy a fogak egészsége érdekében fontos kezelés. Pedig a fogkövesség több más betegség előidézője is lehet, többek között ínygyulladáshoz, súlyos esetben akár a fogak kilazulásához és elvesztéséhez is vezethet. A Budapest Dentcare rendelőben fájdalommentes fogkő eltávolítás szolgáltatást választhatnak azok a páciensek, akik félnek a fogászati beavatkozásoktól. Lássuk, mi a fogkő eltávolítás folyamata a zuglói fogászati rendelőben.

Fogkő eltávolítás a Budapest Dentcare rendelőben

Mint minden profi fogászaton, a Budapest Dentcare zuglói fogászaton is ugyanúgy kezdődik a fogkő leszedése: a kezelőorvos alaposan kikérdezi a pácienst az előzményekről. Ebbe rendszerint a fogápolási szokások valamint egyéb betegségek (vérzékenység, gyógyszerallergia) szoktak beletartozni.

Ezután az orvos ismerteti a kezelés menetét, ami nagyon egyszerűen a következő lépésekből áll. Először az ultrahangos készülékkel megkezdődik a fogkő eltávolítása az alsó majd a felső fogsorról is. A legtöbb esetben ez egy teljesen fájdalommentes folyamat, ugyanis a berendezés vízzel dolgozik. A procedúra után a fogakon található barnás-sárgás elszíneződéseket a dentálhigiénikus szakember vagy a fogorvos polírozza, majd a fogközöket is kitisztítja. A végén egy alapos öblögetéssel zárul a kezelés.

fájdalommentes fogkő eltávolítás

Fogkő eltávolítás fontossága

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy milyen fontos félévente fogászati szűrésre járni. Ha minden hatodik hónapban ellenőrzi a fogorvos a fogazatot, akkor nemcsak a súlyos fogkövességet, de a fogszuvasodást is hatékonyan meg lehet előzni.

A fogkövesség elhanyagolása súlyosabb betegségekhez is vezethez. Az ínygyulladástól nemcsak kellemetlen lesz a lehelet, de fogmosáskor vérzés is jelentkezhet. A tartós ínygyulladás pedig olyan problémákat is okozhat az évek alatt, mint például a fogak kilazulása és elvesztése.

A fogkövesség kialakulását egyébként alapos szájápolással lehet megelőzni. A fogkő valójában a nyál hatására elmeszesedett plakkréteg, amely ételmaradékokból alakul ki. A napi kétszeri fogmosás, a fogselyem gyakori használata azonban hatékony a lepedék lerakódása ellen.

Kategória: Életvitel