Az épületek védelme vagyonvédelem és az ott dolgozók védelme miatt is kifejezetten fontos. A legtöbb közület, gyár, irodaház esetében többféle rendszert is össze kell hangolni, ezért a feladatokba beletartozik a tűzvédelmi rendszer, a kamerás megfigyelőrendszer és a riasztórendszer kiépítés is. A legtöbb esetben ezeket a védelmi rendszereket már az épület tervezésekor megtervezik, így könnyedén üzembe lehet őket helyezni a félkész, kész épületekben. Akkor sokkal nagyobb kihívásokkal szembesülnek a szakemberek, ha egy létező, évek óta használatban lévő épületbe kell egy ilyen rendszert megtervezniük. Ilyenkor sajnos sok akadályozó tényező is lehet, mint például a funkcionalitás, helyiségek térbeni elhelyezkedése stb. A SMARTme vállalat pont ilyen kompley épületvédelmi rendszerek megtervezésével, kiépítésével és karbantartásával foglalkozik vállalatok számára.

Milyen célokat szolgálnak az épületvédelmi rendszerek?

Elsősorban azt kell megvizsgálnunk, hogy milyen típusú rendszerről van szó. A tűzvédelmi és tűzjelző rendszerek egyértelműen elsősorban életvédelmi rendszerek. Arra valók, hogy egy esetleges tűzesetet a munkahelyen időben észleljünk és ki tudjunk menekülni. Másodsorban nevezhetők csak vagyonvédelmi rendszernek, de azért ez a szempont sem elhanyagolható.

A riasztórendszerek kettős funkciója nagyon hasonló, csak fordítva érdemes felfogni őket: elsősorban vagyonvédelmi, másodsorban életvédelmi rendszerek.

riasztórendszer kiépítés

Kamerarendszerek: megfigyelés a munkahelyen

A kamerarendszerek megfigyelő rendszerként működnek, amelyekre külön jogszabályok vonatkoznak, ezeket a munkahelyi megfigyelés szabályainak nevezhetjük. A kamerarendszereket fel lehet használni például beléptetéshez, ellenőrzéshez, jelenléti jelentések kiállításához, ha például össze vannak kapcsolva egy munkahelyi beléptetőrendszerrel.

Ezen kívül olyan különleges esetek is léteznek, mint amilyet a koronavírus megjelenésekor láttunk. A hőkamerás rendszerek megkönnyítették a beléptetést, amellyel a lázas embereket ki lehetett szűrni – több területen ma is használják őket, például reptereken, nagyobb irodaházakban. A SMARTme is telepít ilyen rendszereket, amelyek beváltak már a vírus terjedésének megállításában. Beléptetéssel is egybe lehet kapcsolni őket, így elkerülhető, hogy a beteg munkatársak az épületbe lépjenek.