Ahogy fejlődnek az informatikai eszközök és rendszerek, azzal együtt fejlődik, bővül az informatikai szolgáltatások köre. Amikor erre a területre gondolunk, leginkább a céges, irodai környezet juthat eszünkbe. Felhasználói oldalról itt nagyon sok féle eszköz, szoftver, hálózat kiépítésének igénye léphet fel, és hát ahány cég, ez annyi féle lehet. És nagyjából ugyanennyi féle kihívás, fennakadás is léphet fel ezeknek a rendszereknek a működtetésével, hibaelhárításával kapcsolatban. Viszont sok esetben azonban a cég számára nem éri meg saját alkalmazottat foglalkoztatni. Vagy azért, mert a feladatok ellátása nem tesz ki egy teljes munkakört, vagy éppen költséghatékonyabb egy szakcéget megbízni a feladattal. De mit is takar igazából az informatikai rendszerüzemeltetés?

 

A cég hardveres és szoftveres eszközeinek fenntartása és fejlesztése

informatikai rendszerüzemeltetés irodában

Egy irodában nagyon sokféle eszköz megtalálható. Asztali számítógépek, laptopok, tabletek, okostelefonok, nyomtatók. Ezeken az eszközökön futnak különböző szoftverek munkakörtől függően, vegyük csak a legáltalánosabban a levelező rendszereket. Az eszközök ráadásul egymással is kommunikálnak, akár belső hálózaton, esetleg távolról az interneten keresztül is. Manapság a felhő alapú, távmunka jelleggel is végezhető tevékenységek már eléggé elterjedtek, viszont a biztonságos beállításhoz és működtetéshez (például, hogy ne vesszenek el fájlok) jó, ha kéznél van szakember. Ráadásul ez a terület mára már annyira kiterjedt, hogy jó, ha valaki olyan foglalkozik vele, aki csak erre koncentrál, képezi magát és folyamatosan figyeli az újdonságokat is.

 

Miért éri meg a kiszervezés?

 

Az informatikai rendszerüzemeltetést nem csak a fentiek miatt éri meg kiszervezni, hanem amiatt is, mert akár 0/24-ben számíthatunk az IT supportra. Valamint még akár azelőtt is szólhat a szolgáltató cég egy felmerült problémáról, még mielőtt azt mi magunk tapasztalnánk.

Nem mellesleg válogathatunk a cégünk méretéhez és igényeihez leginkább megfelelő csomagokból, hiszen a kiszervezésre épülő szolgáltatásoknak ez az egyik jellemzője, hogy többféle csomagból választhatunk, vagy éppen egyedi ajánlatot is kérhetünk. Ha pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akár igénybe vehetünk előzetes tanácsadást is.