A könyvkötés először főleg az egyház berkein belül volt ismert. A lapokat szíjbordákhoz tűzték, és ezeket kötötték hozzá fa fedelekhez. Állítólag a német „buch” szó innen ered, hogy ehhez a művelethez bükkfa (buchenbaum) táblákat használtak. Aztán szaporodtak az írni- (és kötni-) valók, folyamatosan fejlődött és gazdagodott ez az eljárás. A könyvkötészet virágkora a XIV-XVI. századra tehető, és egyre díszesebb és a lapokat egyre jobban védő fedelek készültek. Manapság persze nagyon sok könyvet, kiadványt elektronikus formában olvasunk, viszont a nyomtatott könyv- és kiadványolvasás, nézegetés egy teljesen más élményt nyújt. És erre az élményre nagyon sok embernek van szüksége, így pedig a könyvkötés szolgáltatás is elérhető lesz még jó ideig.

könyvkötés könyv esetén

Puha- vagy keménytáblás?

 

A könyvkötés is leköveti a trendek és igények változásait, így ma már többféle kötési típusból választhatunk, igényeinknek és lehetőségeinknek megfelelően. Például egyedi darabot szeretnénk készíttetni, mely szeretnénk, ha sokáig képes lenne kiállni az idő próbáját, vagy nagyobb mennyiségben olyan kiadványt, melynél a vásárlók, partnerek inkább a tartalomra fókuszálnak a kötéssel szemben?

A puhaborítós könyvek árban kedvezőbbek, mint a keménytáblásak. Ráadásul a mai eljárásokkal már ennek esetében sem kell attól tartanunk, hogy a könyv könnyen széthullik, a modern ragasztókötésnek köszönhetően. Magazinokhoz, prospektusokhoz és könyvekhez is kiváló választás lehet.

A keménytáblás kötés sűrűbb használathoz jobb választás lehet, vagy akár egyedi kiadvány készítésénél, mivel költségesebb, viszont nagyon tartós is. Itt cérnafűzéssel rögzítik a lapokat a gerincben. Az elkészítési idő hosszabb lehet, mint a puhatáblás esetén, viszont számíthatunk arra, hogy az eredmény is nagyon tartós lesz.

 

Amikor nehéz dönteni

 

Ha úgy érezzük, hogy nehéz eldönteni, hogy az adott kiadványhoz melyik kötés lenne a legoptimálisabb, legegyszerűbb szakértők véleményét kikérni. Egy rövid konzultáció után akár új ötletekkel, lehetőségekkel is gazdagodunk, valamint az elképzeléseinkhez leginkább megfelelő eljárást tudjuk majd választani.