Az Isterra Kft. ezen a néven 2003 óta tevékenykedik a magyar vetőmag piacon. A francia családi tulajdonban lévő vállalat, a Florimond Desprez, valamint a kék-fehér-pirosok legnagyobb gabonatermelő szövetkezeti csoportja, az Axereal közös projektjeként számon tartott Isterra vetőmag előállítás és forgalmazás (söripari árpa és ősi kalászos) révén az elmúlt években hazánk egyik legmeghatározóbb cégéve nőtte ki magát.

Búza nemesítése magyar földön

Az Isterra 2012 őszén elindított önálló közép-európai régiós búza-nemesítési programja szerves részét képezi a Florimond Desprez búzanemesítési tevékenységéhez. Az itt dolgozók a saját tudásokon és tapasztalatukon túlmenően hozzá tudnak férni a 200+ éve növénynemesítéssel foglalkozó anyavállalat tudásbázisához is. A program már 20 hektárosra duzzadt.

A központja ennek a közép-európai búzanemesítési programnak Füzesabonyban található meg. Ám a az észak-alföldi régió mellett igen kiterjedt hazai és külföldi kísérleti hálózat  (6 ország – 14 kísérleti helyszínen) igyekszik segíteni megvalósítani a sikeres nemesítési programot.

Köszönhetően a világszínvonalú Florimond Desprez adta szakmai háttérnek, a tevékenység keretein belül a hagyományos szelekciós nemesítésen túlmenően új, innovatív nemesítési technikát alkalmaznak. Ezen modern eljárás mentes mindenfajta genetikai módosítástól. Az Isterra célja a régió környezetei, éghajlati, gazdasági adottságaihoz legjobban alkalmazkodó új fajták fejlesztése, bevezetése, valamint elterjesztése a köztudatban. Ehhez a közép-európai térség legnagyobb genetikai értékét képviselő fajtáinak, valamint a Florimond Desprez saját vonalait használja fel a vállalkozás.

Isterra

Vetőmag előállítás és értékesítés

Az egyik legfontosabb eleme az Isterra tevékenységének a zárt vetőmag termeltetési rendszer. Több, mint 40 szaporító gazdasággal dolgoznak együtt, amelyek mind kiemelkedő termelési színvonalon gazdálkodnak, így a fémzárolt vetőmag több helyen a 9 tonnát is eléri akár. Ezután az Isterra Magyarország Kft. a teljes megtermelt mennyiséget visszavásárolja, és saját kézből tudják kiszolgálni forgalmazó partnereiket olyan prémium fajtákkal, mint pl. A Cellule a Basilio, vagy a Compliance.

Akit egy kicsit is érdekel a hazai agráripar, az bizonyosan összefutott már az Isterra nevével. Aki pedig esetleg az általános érdekeltségen túl szeretne behatóbban is megismerkedni a prémium minőségű vetőmagokkal és azok nemesítésével, mindenképp kövesse figyelemmel a vállalat tevékenységét, mivel szerte az országban rendszeresen tartanak technológiai bemutatókat.

Kategória: Agráripar