IP kamera rendszert rengeteg esetben érdemes telepíteni különböző épületekre, de mindegyiknél a legfontosabb, hogy az épületbiztonságot növeljük. Közületek, állami intézmények, gyárak, irodaházak esetében is hasznos lehet, ha IP kamera rendszer védi a területet a nem kívánt betolakodókkal, esetlegeses betörésekkel szemben.  Na de mi is az az IP kamera? Cikkünkből kiderül!

IP kamera jelentése

Az IP kamerák vezetékes vagy vezeték nélküli készülékek, amelyek előnye, hogy az internethálózathoz kapcsolható. A kamera neve, hogy IP is innen ered. Az IP rövidítés az internetprotokoll kifejezésből származik. Ezek a típusú kamerák a hagyományos térmegfigyelő kamerákkal (CCTV) szemben nem analóg jeleket küldenek, hanem digitálisakat. Sokszor WiFi kamerának is nevezik őket emiatt. A kamerák egyedül, de egy komplett kamera rendszerbe fűzve is képesek felvételek rögzítésére, ezért kiválók a már említett IP kamera rendszer kiépítésére is.

ip kamera

Mivel képesek az internethez kapcsolódni, így a hálózaton keresztül egy óriási előnyük létezik. Az IP kamerák által rögzített képes, videós anyagot akár a világ másik feléről is meg lehet nézni. A modern rendszereket már nemcsak számítógéppel, de okostelefonnal is lehet kezelni, így ha elutazunk egy üzleti útra, és szeretnénk nyomon követni pl. a gyárunk épületében zajló eseményeket, akkor elegendő csak egy smartphone honná.

Digitális IP kamera felhasználási köre

A biztonsági, digitális IP kamerákat legtöbbször nagyobb épületek, területek megfigyelésére használják, ahol szükség lehet felvételek rögzítésére a biztonság érdekében. Kórházak, bevásárlóközpontok, gyárak, irodaházak, parkolók, nagykövetségek, a lista igazából végtelen. Nagyon sok esetben lehet kominálni is bizonyos rendszereket. Ha egy nagyobb, több épületből álló területről beszélünk, akkor leehtséges, hogy egy épületben ilyen, egy épületben pedig olyan rendszert alkalmaznak. Az IP kamerák minősége a VGA szintjétől indul, de általában 1-3 megapixeles verziókat alkalmaznak belőle. Ezzel a felbontással már kifejezetten jó minőségű felvételeket lehet készíteni.