Az ipari forradalmat megelőző időkben nagyobb arányban volt jellemző, hogy a munka, valamint annak produktuma az ember (vagy a háziasított állatok) izomerejének eredményeként jött létre. A munkafolyamatok nagyobb része fizikai munkához kapcsolódott, valamint sok esetben a teljes munkafolyamat egy adott szakember kezén ment keresztül. Például a földművesek, állattartók szervezték és el is látták feladataikat, a cipész alapvetően a teljes cipőt elkészítette.

Az ipari forradalom aztán elhozott nagyon sok változást, főleg a munkát egyre több területen az ember helyett elvégző gépek megépítésében. Természetesen sok előnnyel járt ez a változás. Viszont az ennek folyományaként kialakult új feladatok (például összetettebb logisztikai folyamatok, szervezés, vezetés, adminisztráció) már egyre inkább szellemi erőforrásokat igényelt. Ebben pedig másként fáradunk el.

 

Szellemi kimerültség

 

Amíg fizikai munkát végzünk, akkor a regenerálódás, mely lehet szünet vagy pihenés, kicsit könnyebben megoldható. Megállunk, leülünk kicsit, felfüggesztjük, amit épp végzünk. A szellemi munkában valahogy kevésbé kézzelfogható a szünet vagy pihenés. Hiszen hiába állok meg pár percre, az agy nehezen kapcsol ki. Akár éjjel is járhatnak a gondolataink a megoldatlan feladatokon, terveken, ötleteken. Ha pedig nincs megfelelő regenerálódás, akkor a szervezet előbb-utóbb kimerül.

Az agyunk elég energiaigényes szerv. Azt hinnénk, hogy például az ülőmunka nem kimerítő, pedig igenis lehet az. Csak másként falja az energiánkat.

A szellemi kimerültség tüneteinek egy része is fizikai tünet. Például fejfájás, izomfájdalom. Gyakran ilyenkor nem is tudunk jól aludni, mely ezeket a tüneteket még inkább erősítheti.

 

Indiai fejmasszázs

Az indiai fejmasszázs segíthet megszüntetni a fejfájást

A stresszt és izomfájdalmakat jól tudják oldani a különböző masszázsok. A masszázs nagyon jó relaxációs időtöltés is, kicsit könnyebb talán kikapcsolni, ellazulni. A masszázsok is igyekeznek az igényekre reagálni, és az ülőmunkában főként a szem, a nyak izmai, vállak vannak igénybe véve.  Így az indiai fejmasszázs pont ebben segíthet. Megszüntetni a fejfájást, felfrissülni, valamint a nyak és váll izmait ellazítani.

Egészségünkhöz, testi-lelki-szellemi egyensúlyunkhoz nagyon fontos, hogy a szellemi munkában történő kimerülést is ellensúlyozzuk megfelelő regenerálódással. Ennek pedig jó eszköze lehet a fejmasszázs.

Kategória: Életvitel