A legtöbben alig várjuk, hogy megépíthessük saját otthonunkat. A mi ízlésünk, szívünk van benne az egészben. Viszont ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani nem kevés megbízható szakemberre lesz szükségünk. Mint tudjuk, jó pár éve az építőiparban a kereslet bőven felülmúlja a kínálatot, tehát nehéz kivitelezőt találni, de a tervezéssel is meggyűlhet a bajunk. Blogcikkünkben összeszedjük a legfontosabb lépéseket, amik hatalmas segítségedre lehetnek a nagy projekt előtt.

 

családi ház építés

Lépésről lépésre

A mai piaci viszonyok miatt érdemes nagyon előre gondolkozni, ha családi ház építésról van szó, és nem azonnal akarni mindent.

0.) lépés: gondold át, tervezz!

Legyen meg pontosan, hogy mit szeretnél! Hol szeretnéd felépíteni otthonod, milyen jellegű házat szeretnél, mennyit tudsz rákölteni összesen? Ezeket jól gondold át, mielőtt tovább lépsz.

Az sem árt, ha feljegyzel magadnak egy minimális ütemtervet, ami tartalmazza a következő lépések menetét, illetve azokat a dolgokat, amikre figyelned kell. Például kölcsön vagy hitelfelvételi teendőket, egyeztetéseket, stb.

 

1.) lépés: tervező felkeresése

Tervezés! Miután megálmodtad a helyszínt, a típust, esetleg a stílust, az után egy szakszerű műszaki tervdokumentációra lesz szükséged. Ehhez szükséges egy építész tervezőt találnod. Ő fogja papírra vetni az elképzeléseidet. A terveket utána engedélyeztetni is kell az önkormányzatnál, ami több hetet vagy akár hónapot is igénybe vehet. Amikor a kezedven vannak az engedélyezett tervek utána jöhet a következő lépés.

 

2.) lépés: kivitelező felkeresése

A kész tervek alapján egy kivitelező tudja megvalósítani a házat fizikálisan. Két úton lehet elkezdeni ezt a procedúrát: külön külön felkeresel minden szakembert és te ütemezed a munkájukat. Ennek elég sok buktatója van, ezért inkább egy generálkivitelező megbízását javaslom. A generálkivitelezés olyan szolgáltatást jelent, ami összefogja az egész építkezést: megfelelő szakembereket biztosít a különböző munkálatokhoz, ütemezi a munkálatokat és a lehető leggazdaságosabban használja fel az építkezésre szánt összeget. Ilyen szolgáltatása van az Real Perfect Rapid Kft.-nek, amiről itt olvashatsz bővebben: https://rprepito.hu/csaladi-haz-epites/