A glikémiás index táblázat kapcsán gyakran emlegetik, hogy a cukorbetegek, inzulinrezisztensek, vagy egyszerűen csak tudatos táplálkozásra törekvők bibliája. Ez bizonyos szempontból így is van. Azonban azt is fontos tudunk, hogyan használjuk ahhoz, hogy egy valóban, egészséges, fenntartható étrendet állítsunk össze a segítségével. Ebben segít cikkünk: olvasd el Te is, hogy képben legyél!

Ezt jelenti a GI

Ha egészséges életmód témában keresel, jó szívvel ajánljuk a Medcordis CukromCukrom blogját, ahol megbízható információkkal találkozhatsz látványos, közérthető formában – egyik cikkükben például megtalálható az ételek glikémiás indexe táblázatos formában.

A glikémiás index azt jelenti, hogy egy 1-től 100-ig terjedő skálán meghatározták az élelmiszerek vércukorra gyakorolt hatását. Pontosabban azt, hogy az adott élelmiszerben található szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, és ezzel milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet. A glikémiás index táblázat besorolása a magas GI értékűek között szedi a 60-100 közötti értékű ételeket, a közepes kategóriába sorolja a 40-59 közöttieket, és alacsonyként kezeli a 40 alatti értékkel rendelkezőeket.

glikémiás index

A glikémiás index táblázat segít, de nem minden!

A glikémiás index figyelembe vétele azért fontos a cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával küzdők körében, mert az alacsony GI-jű ételek fogyasztásával kevésbé termelik meg a hasnyálmirigyüket, ráadásul hosszan tartó teltségérzetet is adnak. Természetesen nem kell teljesen és végérvényesen kizárni az életünkből a magas glikémiás indexű ételeket, de azokat mértékkel kell fogyasztani. Fontos még, hogy ha a közepes vagy magas GI-jű ételek mellé sok zöldséget fogyasztunk, azok magas rosttartalma segít helyrebillenteni az egyensúlyt.

A glikémiás index azonban nem az egyetlen fogalom, amit érdemes figyelembe venni, ha étrendet tervezünk. A glikémiás terhelést is érdemes szem előtt tartani: ez a besorolás figyelembe veszi az adott étel szénhidráttartalmát is figyelembe veszi.

Kategória: Életvitel