Gyermeket várni egy csodálatos dolog, szokták mondani. Szinte leírhatatlan, ugyanakkor felemelő lehet az érzés, hogy egy új élet fejlődik ki a nő szíve alatt. A kilenc hónap, amíg meg nem születik a baba, várakozással és nem kevés izgulással szokott telni. Viszont nem mindenki viseli ugyanúgy a terhességet. Terhesség és terhesség között is van különbség. Van, aki az első gyermekével nagyon rosszul van terhesen, de a másodiknál már alig van panasza. Ez személyenként és terhességenként változó. Ahogy az is, hogy mit kíván enni a kismama. Egyesek igyekeznek megjósolni a baba nemét abból, hogy milyen ételeket kíván a terhesség alatt a kismama. Ha édességeket, akkor lányt jövendölnek, ha savanyú dolgokat, akkor pedig fiúra tippelnek.

Kihívások a terhesség alatt

Egy kismama számos kihívással találhatja szembe magát a terhesség alatt. Egyrészt meg kell szoknia a megváltozott étkezést, a nagyobb mennyiségeket, és azt, hogy olyan dolgokat kíván, amelyeket talán azelőtt soha nem evett, vagy csak nagyon ritkán. A rosszullétek sem lehetnek kellemesek, ezek viszont a legtöbb esetben az első pár hónap után elmúlnak. Ahogy növekedik a pocak, az alvás is problémás lehet. Ilyenkor szükség lehet néhány párnára, amely segít egy kicsit kényelmesebb pozícióba helyezni a testet.

terhességi cukorbetegség mintaétrend Cukromcukrom

Különleges étrend terhesen

Az is megtörténhet, hogy a rendszeres kivizsgálásokon kiderül, a kismamának speciális étrendre van szüksége a terhesség alatt. Ilyen lehet a terhességi cukorbetegség mintaétrend, amelyet javasolt szigorúan betartani. De lehet más jellegű is a diéta, ez attól függ, hogy mit javasol az orvos a diagnózis alapján. A súlygyarapodás természetes velejárója a babavárásnak, de azért itt is van egy határ. 12-15 kg-val szoktak többet nyomni a kismamák, de a szülést követően hamar vissza tud állni a szervezet a normál testsúlyra. Főleg, ha az anyuka figyelt a táplálkozásra és a mozgásra is a terhesség alatt.

Kategória: Életvitel