Érkezzen akár föntről, akár alulról, minden épületnek az egyik legádázabb ellensége a víz. Ha azt szeretnénk, hogy ne vizesedjen el az ingatlan, muszáj valamilyen vízszigetelést alkalmazni. Napjainkban rengeteg anyag és metódus áll rendelkezésre, hogy kezeljük a problémát – az egyik régóta bevált módszer a bitumenes vízszigetelés. Természetesen a modern technológia révén ez is sokat fejlődött, így ma is remek megoldást kínál a betörő víz elleni küzdelemben.

bitumen lemezek

A bitumenes szigetelésről

Ezen szigetelésnek az egyik lehetséges változata a bitumenlemez: https://www.metalloglobus.com/termekek/epitoanyagok/vizszigeteles/bitumenes-lemezek. Régebben a nyers bitument nyílt lángon megolvasztották, majd merőkanalak segítségével egy kannából ráöntötték az aljzatra, es erre terítették le a bitumenpapírt. Ez nemcsak komplikált művelet volt, hanem büdös, és egészségtelen is. Nem beszélve arról, hogy sok esetben az eredmény is kifogásolható volt. Napjaink új gyártmányai viszont kiváló alapanyagból, műanyag erősítéssel rendelkeznek a még jobb vízszigetelő tulajdonságok érdekében. A bitumenlemezt alkalmazhatjuk tető, lapostető, lábazat, pince, aljzat, padló vagy akár terasz szigetelésére is.

Ne a szakemberen spóroljunk!

Bármennyire is egyszerű a mai bitumen lemezeket fektetni, megfelelő ismeretek és gyakorlat nélkül házilag nem érdemes hozzákezdeni. Ne a szakemberen spóroljunk a szigetelésnél, miután a rosszul kivitelezett munka jelentő utólagos anyagi ráfordítással jár. Ha mégis úgy döntünk, hogy magunk csináljuk meg a vízszigetelést a bitumenlemezekkel, mindenképp vegyünk figyelembe néhány dolgot.

A felület megfelelő előkészítése természetesen ennél a műveletnél is kritikus, vagyis pormentesnek, tisztának, száraznak és simának kell lennie. Használjunk alapozót – a kiválasztásához kérjük hozzáértő segítségét -, amelyet szórófejjel vagy ecsettel, valamint egy henger segítségével vihetünk fel a felületre. Ahhoz, hogy tartós legyen a végeredmény, a száradási időt komolyan kell venni. Csakis száraz alapra lehet ugyanis lerakni a bitumenlemezeket úgy, hogy előtte felmelegítjük az aljukat. Az átfedések méretei fontosak és nagyfokú körültekintést igényelnek: több rétegnél egymáshoz képest eltolva és átlapolva fektessük őket.

Ahol nem lehet bitumenlemezeket használni, ott a kenhető bitumen remek alternatíva, amelyet régi lapok javításánál is használhatunk. Ezek főként különféle vízhatlan, vegyi anyagok felhasználásával előállított szigetelők.

Ami egészen biztos, hogy a bitumenes vízszigetelés egy összetett és sok figyelmet igénylő feladat, amely egyáltalán nem veszélytelen. Ha semmiképp nem akarunk szakembert alkalmazni a munkához, legalább gondoskodjunk a megfelelő védőöltözetről.